Internationale Ouderendag 2019

Dinsdag 1 oktober

 

De ouderenorganisaties Vreden en omstreken en de Burgemeester van Vreden nodigen de senioren van Winterswijk en de gemeente Winterswijk uit voor een uitwisseling op dinsdag 1 oktober a.s.

De Senioren uitwisselingen met Vreden zijn om de twee jaar en stammen uit een ver verleden, dit jaar tekent Vreden voor de organisatie en zijn de Senioren uit Winterswijk te gast in Vreden. De organisatie voor het Winterswijkse gedeelte van deze uitwisseling is in handen van de STOA (Stichting Ouderen Actief), de Winterswijkse ouderenbonden en de gemeente Winterswijk. De Winterswijkse senioren worden 1 oktober in Vreden ontvangen in het nieuwe cultuurcentrum Kult . Grenzen kwamen en gingen, maar daar trokken de mensen zich zo min mogelijk van aan. De verwantschap tussen het Westmünsterland en De Achterhoek wordt tastbaar in Kult, het hypermoderne cultuurcentrum aan de Berkel in Vreden.

De klompenfamilie heeft ook een Duitse tak.

Zoals gebruikelijk is er een ochtend- en een middagprogramma. De Senioren die deelnemen aan het dagprogramma vertrekken om 09.30 uur per luxe touringcar vanaf de parkeerplaats bij De Storm en krijgen na ontvangst in Kult Vreden, alles te horen over wat dit moderne cultuurcentrum allemaal te bieden heeft. Na de maaltijd wordt de groep senioren aangevuld met een tweede groep senioren uit Winterswijk en senioren uit Vreden.

Voor het middagprogramma vertrekken de Senioren uit Winterswijk om 14.15 uur ook vanaf de parkeerplaats bij De Storm. De ontvangst bij Gaststätte Bussmann Winterswyker Strasse 1 in Vreden is om 14.40 uur, waar om 15.00 het middag programma gaat beginnen. Geïnteresseerde  senioren uit de gemeente Winterswijk kunnen deelnemen aan het dagprogramma of alleen aan het middagprogramma. Ook is het mogelijk dat deelnemers aan het middagprogramma op eigen gelegenheid naar Vreden te reizen. Inschrijven voor deze geweldige uitwisseling is nodig i.v.m. de limiet op de deelname. Aanmelden is dus verplicht en kan bij de secretariaten van de STOA en alle ouderenbonden. Aanmelden kan tot uiterlijk woensdag 18 september en deelname is gratis.

Smokkelaars en kommiezen

Wel of niet merkbaar aanwezig, de mensen trokken zich van de grens over het algemeen weinig aan. Smokkelaars en grensbewakers (kommiezen genoemd) speelden kat en muis, met uitvindingen als de smokkelschoen tot gevolg. Verheug je op het weerzien met de douanier, die je vroeger met kinderlijke spanning passeerde. Al is het dan slechts zijn groeneuniform dat in het Kult hangt. Naast een roodwitte paal die dankzij het Schengenakkoord ook een rekwisiet van verdwenen grenstheater is geworden.                                    

Na een geslaagde uitwisseling bent u om ongeveer 18.00 uur bij De Storm in Winterswijk.